نقش امیدآفرینی قرآنی در تقویت انسجام اجتماعی در شرایط جنگ شناختی
کد مقاله : 1188-COG
نویسندگان
رضا فقیه زاده *1، الهام شهامت2
1دانشگاه علوم و فنون هوایی شهید ستاری تهران
2حوزه علمیه امام حسن مجتبی ع
چکیده مقاله
این مقاله به بررسی نقش و اهمیت امیدآفرینی بر مبنای آموزه‌های قرآن کریم در ایجاد و تقویت انسجام اجتماعی در شرایط جنگ شناختی می‌پردازد. یکی از نتایج مهم جنگ شناختی که با هدف تغییر باورها، نگرش ها، و رفتارها پیگیری می شود ایجاد نا امیدی و نهایتا از هم گسیختگی اجتماعی در جامعه هدف است. این امر نیازمند راه‌حل‌هایی است که موجب تقویت پیوندهای اجتماعی و افزایش تاب‌آوری در برابر تهدیدات ‌شود. در این راستا قرآن کریم با ارائه آموزه های امیدآفرین، ظرفیت‌های منحصربه‌فردی را برای ایجاد و تقویت انسجام اجتماعی در اختیار مسلمانان قرار داده که شناسایی و تبیین آنها مأموریت مقاله حاضر را شکل داده است.
این پژوهش از نوع کاربردی و در دو مرحله انجام شده؛ مرحله اول تحقیق به روش تحلیل محتوا؛ و مرحله دوم به روش توصیفی- تفسیری انجام گرفته است. جامعه آماری تحقیق، قرآن کریم بوده و برای روایی و پایایی تحقیق، از ضریب توافق بین کدگذاران، و چند سویه سازی منابع استفاده گردیده است.
این پژوهش با رویکردی تحلیلی و با استناد به آیات قرآن و تفاسیر معتبر، به بررسی مفاهیم امیدبخش قرآنی مانند: ایمان، امدادهای غیبی، نگاه به آینده روشن، ممنوعیت یأس و ناامیدی مومنان و تاکید بر وحدت و برادری پرداخته و نقش آنها را در ایجاد انسجام اجتماعی تبیین نموده است. این مقاله تلاش کرده است نشان ‌دهد که چگونه این آموزه‌ها می‌توانند در شرایط جنگ شناختی، با ایجاد حس امید و اعتماد به نصرت الهی، تقویت روحیه جمعی، مقابله با القائات منفی و حفظ انسجام و یکپارچگی جامعه...
کلیدواژه ها
امیدآفرینی قرآنی، انسجام اجتماعی، جنگ شناختی، اتحاد، قرآن کریم
وضعیت: پذیرفته شده