رد پای جنگ شناختی در هدف هجرت پیامبر از مکه به مدینه
کد مقاله : 1194-COG (R2)
نویسندگان
امین جوادی *1، امین جوادی2، امین جوادی2
1مدرس
2استاد
چکیده مقاله
جنگ شناختی به عنوان بُعد ششم جنگ، ماحصل حوزه‌ی جدیدی از فعالیّت مخرّب رسانه‌ها است که ذهن انسان‌ها را به میدان نبرد تبدیل نموده و به دنبال قطبی نمودن افکار و باورها، رادیکالیزه کردن گروه‌ها و بیان روایت‌های متضاد در بین افراد یک امّت است. یکی از کارویژه‌های این جنگ، ایجاد تردید و تغییر در اعتقادات و باورهای مردم در نظام اسلامی، نسبت به کارکرد سیاسی اسلام می‌باشد. از عوامل محرّک این جنگ ادراکی، می‌توان به «عدم تبیین مطلوب پیوند میان فقه و سیاست از جهت اثرگذارى فقه در سیاست» و نیز «فقه اهل سنت» اشاره کرد چرا که اهل سنّت، مشروعیّت حکمرانی از طریق غلبه را نیز می‏پذیرند.
در این مقاله‌ی توصیفی تحلیلی، در صدد اثبات، توصیف و تحلیل وجودِ جنگ شناختی در رویدادهای تاریخ صدر اسلام عموماً و در تبیین هدف هجرت پیامبر از مکه به مدینه خصوصاً هستیم.
تجزیه و تحلیل داده‌ها و گزاره‌های تاریخی، نشان می‌دهد «نفوذ اندیشه‌ی راهبردی» که با محوریّت جنگ شناختی صورت می‌گیرد، همه‌ی ابعاد بینشی، نگرشی و کنشی نظام دینی اسلام شیعی را در سطوح مختلف ساختاری، حکمرانی، نخبگان و توده‌های مختلف مردم هدف قرار داده است که در این تحقیق، به نفوذ راهبردی در حوزه‌ی «نگرشی» در هدف هجرت پیامبر پرداخته شده است. راهکارهای پیشنهادی برای مقابله با این جنگ شناختی، «تقویت قدرت بصیرت جامعه‌ی هدف»، «ارتقای سواد رسانه‌ای مردم» و «حکمرانی در فضای مجازی» برشمرده شده است.
کلیدواژه ها
جنگ شناختی، هجرت پیامبر، مکه، مدینه، مقدسات، مسجد، تشکیل حکومت
وضعیت: پذیرفته شده