تبیین نقش رهبری و راهبردهای امام علی (ع) در مواجهه با جنگ شناختی
کد مقاله : 1210-COG
نویسندگان
مصطفی آخوندی *
عضوت هیات علمی
چکیده مقاله
بیان مسئله: جنگ شناختی به عنوان یکی از پیچیده‌ترین اشکال جنگ نرم، با هدف تسخیر اذهان وادراکات ، تغییر باورها و تضعیف انسجام اجتماعی وایجاد ناامیدی صورت می‌گیرد. در دوران حکومت امیرمومنان امام علی (ع) (۳۵-۴۰ هجری)، دشمنان با ابزارهایی مانند: شایعه‌پراکنی، تحریف حقایق،و اخبار جعلی ،سه جنگ‌جمل صفین و نهروان را به جامعه اسلامی تحمیل کردند.این پژوهش به بررسی راهبردهای رهبری امیرمومنان امام علی (ع) در مقابله با این فتنه ها وتهدیدات شناختی می‌پردازد.
روش تحقیق:این پژوهش با روش توصیفی-تحلیلی و با استناد به منابع تاریخی وروایی، راهبردهای امیرمومنان امام علی (ع) را در مواجهه با جنگ شناختی دشمنان بررسی وتحلیل می‌کند.
یافته‌ها:یافته‌ها نشان می‌دهد که امیرمومنان امام علی (ع) با به‌کارگیری راهبردهایی مانند: جهاد تبیین(روشنگری و شفاف ‌سازی)،تقویت بصیرت دینی وسیاسی،افشای ماهیت دشمنان،تقویت روحیه امیدواری،حفظ انسجام اجتماعی ومقابله با شایعات، توانستند جامعه اسلامی را از بحران‌های ناشی از جنگ شناختی نجات دهند. همچنین، تحلیل شیوه‌های روانی دشمنان در نبردهای جمل، صفین و نهروان، نشان‌دهنده تکرار الگوهای جنگ شناختی در تاریخ است.
نتیجه‌گیری:راهبردهای امیرمومنان امام علی (ع) در مقابله با جنگ شناختی، الگویی کاربردی برای جامعه اسلامی وصیانت ازانقلاب اسلامی در مواجهه با تهدیدات مشابه امروزی بشمارمی آید.
کلیدواژه ها
امام علی (ع)، جنگ شناختی، راهبرد، جهاد تبیین،
وضعیت: پذیرفته شده